Podcast opnemen in studio De Broeikas in Eindhoven
Categories: Artikelen794 words3 min read

Wil je zelf een podcast maken? (Een oprechte uitleg!)

Delen

Snap ik! Podcasting is namelijk leuk, flink in opkomst en het plafond lijkt nog niet bereikt. (Ik denk dat in 2022 er meer vriendenpodcasts zijn dan überhaupt vriendengroepen.)

De reden voor die ontzettende groei is dat het veel goedkoper is dan videoproductie, minder saai dan lange blogteksten, on demand vergeleken met radio en heel laagdrempelig om mee te beginnen. Een podcast maken is namelijk een stuk minder moeilijk dan het aanvankelijk lijkt, en je kan het zelfs, met een beetje mazzel, helemaal gratis doen.

Waarom is podcasting dan pas sinds kort populair?

Daar is niet echt een simpel antwoord op. Ik wil de opkomst van Airpods een beetje de schuld geven maar dat zou niet waar zijn. In het begin van de 21e eeuw met de geboorte van iTunes waren er voornamelijk in de VS al wat podcasts. Adam Curry (die half Nederlandse half Amerikaanse gast) was zelfs één van de early adopters en gebruikte de naam podcasts voor het eerst. In plaats van broadcasten kon je podcasten; men kon je (radio)show als MP3-tje downloaden op een iPod. Vandaar dus de naam.

Gedurende die periode mocht ik net alleen naar school lopen, dus vergeef me als ik er naast zit, maar de reden waarom het toen niet écht aansloeg komt denk ik door de volgende twee redenen:

  1. Je kon nog niet streamen, en in tegenstelling tot muziek, luister je een show maar één keer. Dat was dus elke keer een aflevering downloaden, op je iPod zetten, luisteren, eraf gooien, en een week later weer de volgende downloaden.
  2. Opnameapparatuur van een beetje kwaliteit waren nog niet echt ruimschoots beschikbaar, dus amateurs sprongen er niet echt op in, en met conventionele broadcasting viel nog genoeg aan advertenties te verdienen. Ook de pro’s maakten toen dus nog niet echt content dat specifiek bedoeld was voor online.

Daarna is het denk ik een beetje in vergetelheid geraakt, en moest podcasting zich weer herontwikkelen na de opkomst van streamingdiensten zoals Spotify.

Toen kreeg Joe Rogan een dikke deal van 100 miljoen knaken en bada biem de rest is korte historie.

Dus, om terug te komen bij het onderwerp.

Op het internet staan al talloze blogs die uitleggen hoe je zelf een podcast kan maken, maar die geven je meestal net niet de volledige informatie.

Waarom?

  1. Simpelweg omdat ze alleen bezoekers naar hun website willen trekken, en hoger in SEO-rankings willen komen.
  2. En ze vervolgens hun service van podcastproductie te verkopen.

Dat is prima, maar voor de meeste mensen is dat echter niet zo interessant. Het maken van podcasts mag (naar mijn mening) júist iets laagdrempeligs zijn. Zie het podcast-landschap net als Youtube: een omgeving waar iedereen zelf aan de slag  kan en leren, maar waar ook producties door grotere teams worden gemaakt. Die verscheidenheid mag best naast elkaar bestaan. En het één doet niet af aan het ander; het houdt het juist vernieuwend.

Als je zelf een podcast wil beginnen heb je dus niet zoveel aan een high-end producent met dure apparatuur en software. Al kan het zeker een inspiratiebron zijn, bij het starten van een Youtube-kanaal bel je ook niet naar Universal Studios. Toch?

*Overigens, to get this overduidelijke olifant out of the room: ik produceer ook zelf podcasts en verhuur studioruimte, maar ik wil hiermee juist puur laten zien dat je dat allemaal niet per se nodig hebt om te beginnen. Niet predikend voor eigen parochie dus.

Zelf je podcast maken in 5 stappen

Het is best mogelijk om eigenhandig vanaf nul met een podcastserie te beginnen. Dat heb ik ook zo gedaan, met weinig budget (en nog minder kennis). Uiteraard liep ik toen tegen een aantal dingen aan, heb ik soms compromissen moeten maken en zelfs dingen gedaan die eigenlijk niet mogen.

*Officieel ben ik nu een crimineel in grijs gebied. Via dat kruisje rechtsboven in je browser kun je je medeplichtigheid nog voorkomen.

In de volgende artikelen behandel ik mijn persoonlijke leercurve en de stappen die je moet doorlopen om zelf een podcast te maken. Ik leg je dus ook uit met welke apparatuur je aan de gang kan gaan, welke software je gratis kan gebruiken en hoe je vervolgens jouw show op alle streamingdiensten krijgt.

  1. Onderpwerkeuze: waar gaat mijn podcast over en voor wie doe ik het?
  2. Planning: hoe vaak, hoe lang en wanneer lanceer ik een podcast?
  3. Opnames: hoe, en met wat, neem ik een podcast op?
  4. Post-productie: hoe monteer en master ik een podcast?
  5. Distributie: hoe plaats en deel ik mijn podcast?

*Als je daar niet genoeg aan hebt kan ik je het boekje De kleine podcasten voor Dummies van Richard den Haring aanbevelen. Kost niet duur. Dat boekje is uit 2018, dus er zijn al wat dingen in het online landschap veranderd, maar het staat nog steeds vol met relevantie. #NoSpon

Gerelateerde artikelen