Zelf een podcast opnemen in podcaststudio De Broeikas in Eindhoven
Categories: Artikelen1125 words4.3 min read

Ep. 1 Onderwerpkeuze

Delen

Waar gaat mijn podcast over? En voor wie doe ik het?

Misschien klinkt het een beetje suf en komt dit artikel uit de verf als een soort schoolopdracht, maar het is wel belangrijk dat je het concept voor jouw podcast goed uitwerkt en opschrijft. Maakt niet uit of het een documentaire, onderzoek, fictieverhaal of een ‘gewone’ talkshow is.  Het gaat erom dat je onderweg geen energie hoeft te besteden aan de vraag wat je format ook alweer is en of je wel de goede kant op gaat. Dat is echt zo. Hoe je dat doet, moet je uiteindelijk zelf bepalen, maar er moet gewoon iets op papier staan. In het kort: je moet gaan nadenken over je doel, onderwerp, doelgroep, vorm en frequentie.

*Persoonlijke sidenote voor de creatievelingen met een concentratieprobleem : als dit inderdaad voelt als een schoolopdracht dan snap ik dat heel goed. Het is namelijk ook niet mijn favoriete bezigheid. Ik kan het je in dat geval aanraden om dan gewoon met een pen en een stapel bierviltjes in een kroeg te gaan zitten, dan voelt het al snel een stuk minder saai.

Wat wil ik bereiken?

First things first. Schrijf die vraag op, en formuleer een voorlopig antwoord. Dat kan iets zijn als de volgende zin:

“Ik wil graag meer klanten bereiken voor mijn (online) wijnwinkel.” Dan is het doel dus luisteraars trekken die geïnteresseerd zijn in wijn die niet uit een pak in de supermarkt komt. Je stelt jezelf dan op als deskundige en gaat bijzondere verhalen vertellen over beroemde, misschien zelfs historische wijnen. Je kan ook langs wijngaarden gaan om te spreken met producenten. Je legt uit welke wijn bij welk gerecht of seizoen past; alles om de luisteraar het gevoel te geven dat jij er alles vanaf weet, en je het liefst persoonlijk willen opbellen als ze op jouw webshop zitten.

Of je bent business coach vanuit een astrologisch perspectief (ja die mensen bestaan) en wil mensen helpen zichzelf beter te begrijpen en doelstellingen te vormen. Ga daarover praten, deel je kennis met de wereld. Als de inhoud goed is vinden mensen je op een gegeven moment echt wel en zal een deel daarvan ook zeker een consult aanvragen.

Het kan ook zijn dat je puur voor entertainment gaat. Als je helemaal gek in je hoofd bent en gelooft dat de aarde niet rond is dan is dat ook prima. Je doel is dan; “Ik wil graag mijn totaal geschifte wereldbeeld delen met instabiele mensen die daar vatbaar voor zijn en onbedoeld graag uitgelachen worden door de rest van de aardbol.” Dat kan behoorlijk entertainend zijn. En je kan er nog behoorlijk wat streams mee halen.

Ik zuig hier maar ideeën uit mijn duim om dit artikel te vullen, maar misschien is het wel je doel om ouders te helpen en kinderen makkelijker in slaap te laten vallen en wil je bestaande of je eigen sprookjes gaan vertellen. Kan allemaal. Het is dan wel belangrijk dat je goed in contact staat met je doelgroep om erachter te komen wat er werkt aan je podcast. Vraag die ouders bijvoorbeeld wat voor verhaaltjes kinderen het leukst vinden, en na hoeveel tijd ze in slaap vallen.

Het kan ook zijn dat je de taak hebt gekregen om de communicatie binnen een groot bedrijf versoepelen, maar dat niet met een geestdodende nieuwsbrief wil doen. Dan maak je dus een interne podcast waarin je collega’s, managers, CEO’s of zelfs klanten gaat spreken. Vraag aan collega’s en supervisors waar pijnpunten liggen. Je brengt nieuwtjes en ideeën die bepaalde afdelingen anders niet bereiken.

*Het doel van mij en mijn compagnon (wiens naam ik online niet met deze onzin zal besmeuren) was om stadsgenoten te entertainen met fictie en satire via podcasts. Dat is Golflengte Woensel geworden. Was dat een mega-succes? Nee, het heeft meer geld gekost dan het opleverde, maar mensen vonden het wel leuk.

Onderwerpkeuze: niches zijn nice.

Podcasts zijn niet als radio. Er zijn meer dan 20 zenders waar je uit kunt kiezen, en het is niet live. Mensen luisteren dus wanneer ze willen. Dat betekent dat je doelgroep niet op één moment hoeft aan te haken en daarom heb je meer tijd om een groot publiek te vergaren. Het nadeel (en voordeel) is dat er dus al een triljard verschillende podcasts zijn, en om die reden forceert het je wel om je onderwerp te  specificeren tot een niche.

Uiteraard hoeft niemand je uit te leggen dat je dan geen podcast over bier gaat lanceren wanneer je een wijnwinkel hebt, maar doe één zoekpoging op Soundcloud of Spotify en je ziet dat er al twintig podcasts zijn die over wijn gaan. Waarvan al zeker drie wijnwinkels. Wijn boeit mij persoonlijk geen hol (behalve dan dat ik er altijd een goeie dronk mee heb) maar zelfs al zou ik interesse hebben in vloeibare druiven dan weet ik níet welke van deze 20 shows ik als eerst een kans moet geven. Zoek dan een niche op binnen de wijn-niche. Een podcast over de aller-aller-vreemdste motherfucking wijnverhalen en legendes zou er voor mij meteen uit springen. Kan je bij je kookclubje deze knallen: “Zeg luitjes, wisten jullie dat er vroeger wijnsoorten bestonden die geperst werden door de botten van de bedreigde Witte Aziatische Tijger? Ging voor 800 dollar de fles over de toonbank! Toch niet normaal lullo’s!”

*Is echt zo.

Een ander kort voorbeeld. Een podcast over crypto-currency kun je invullen als de zoveelste show over de laatste nieuwe cryptomunten waar je halsoverkop je halve bankrekening in kunt steken en je financieel geruïneerd raken, of je kan net als ReinJan Prakke het vervolgens op deze manier aanvliegen en uitpluizen wat geld nou eigenlijk is, of het systeem wel houdbaar is en waarom mensen dan hun geld in crypto steken. Heeft hij samen met BNR geniaal in elkaar gezet. Overigens was hij hiervoor wel slachtoffer van het eerste idee in deze alinea.

Lang verhaal kort; vermijd mega brede onderwerpen. Daar ga je het niet op winnen tenzij je een grote zak met geld hebt. Ja, je potentiële doelgroep is kleiner, maar het is belangrijker dat je überhaupt een doelgroep hebt. En als je het goed doet, is die groep ook veel meer betrokken.

Oké nog één voorbeeld; de jongens van de podcast ‘Met ’n Korreltje Zuid’ hadden het niet specifiek over politiek, maar over politieke obscuriteit en behandelden onderwerpen als een ruzie over een verplaatsend hek tussen Rusland en Zuid-Ossetië en een boer die daar tussenin woont. Ik vond dat vernieuwend genoeg om die jongens (shout out Max en Auke) met een paar euro per maand te steunen. Mocht ik ook nog eens in de vriendenpodcast en zat daar tot mijn verbazing al meer dan dertig betalend man in.

Niches dus!

Gerelateerde artikelen