Categories: Vind ons439 words1.7 min read

Steeds meer mensen maken tegenwoordig podcasts

Delen

Blogs, vlogs, artikelen, maar vooral veel korte video’s op TikTok of Instagram; het palet aan contentvormen is de afgelopen jaren alsmaar gevarieerder geworden. Maar, het probleem is dat het steeds moeilijker wordt om de aandacht van mensen te behouden. Daarom is er steeds vaker behoefte aan het gesproken woord in de vorm van podcasts.

Het voordeel is dat je de luisteraar volledig in het verhaal of de boodschap van jouw podcasts kunt meenemen. Je hebt namelijk geen concurrentie van andere content in die eeuwige scroll door een hersendodende newsfeed. Eindelijk ruimte om weer eens een keertje voor inhoud te gaan.

Zelf een goede podcast maken?

Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om zelf een podcast te maken. Maar, er zijn wel een paar dingen waar je aan moet voldoen, en voorbereiding is daarin belangrijk. Dit zijn de belangrijkste stappen.

Bepaal eerst waarom je een podcast wil beginnen.  Als wie produceer jij, en nog belangrijker, voor wie? Als je vanuit het perspectief van een hobbyist of enthousiasteling gaat produceren, komt je -als het goed is- met een heel andere productie dan wanneer je dit vanuit commercieel oogpunt doet.

Het is ook belangrijk eerst goed te nadenken over je onderwerp, en schrijf een duidelijk concept en format uit. Wij gaan je niet vertellen wat je onderwerp of format gaat zijn, maar de charme van “we-hebben-gewoon-onvoorbereid-een-gesprek-en-zien-wel-waar-het-heengaat” is er inmiddels wel af. Bovendien zorgt een duidelijk plan ervoor dat je luisteraar weet waar die aan toe is, en haakt hij/zij minder snel af. Ga je voor een verhalende, interview of beschouwende podcast, of misschien zelfs een audio-documentaire?

Je kunt in principe al zelf een podcast maken met een iPhone en een app om wat te knippen en plakken in audio. Maar in alle gevallen geldt: hoe professioneler het op inhoudelijk en technisch gebied klinkt, des te groter dat luisteraars jouw podcast ook gaan waarderen. Bij het zelf maken van een professionele podcast bij De Broeikas ben je ervan verzekerd dat wij betrokken zijn vanaf de concept- tot de eindproductiefase. We voorzien in inhoudelijke en technische kennis.

 

Zelf een podcast maken bij De Broeikas

Heb je thuis of op je bedrijf niet de mogelijkheden om zelf een podcast te maken? Als je voortdurend afgeleid wordt, je echo in je opnames hoort, of je hebt geen goede geluidsapparatuur, dan kunnen we je helpen.

De Broeikas is een maakstudio in Woensel-West in Eindhoven met een eigen podcastruimte. Hier bieden we professionele opnameapparatuur om je podcast perfect op te nemen, speciaal gericht op autonome makers. Bekijk onze tarieven, vraag een offerte aan en boek een afspraak wanneer het jou het beste uitkomt.

Gerelateerde artikelen